Tietoa meistä
Tietoa meistä

Hinnasto ja sijainti

» Hinnasto
» Sijainti
» Varaus ja maksuehdot
» Yhteystiedot

Tekemistä ja nähtävää

» Lähialue


Palvelua sydämellä

PostHeaderIcon Seudun historiaa

Antintuvan Lomamökit ovat Järvi-Pohjanmaan alueella Kortesjärvellä, Palojärven rannalla. Entinen Kortesjärven kunta on nykyään osa Kauhavan kaupunkia. Kuntaliitos toteutui vuonna 2009. Siniset järvet, elinvoimaiset pellot ja metsät tarjoavat työtä ja toimeentuloa asukkailleen. Kortesjärven alueella toimii yli 200 maatilan lisäksi teollisuus- ja palveluyrityksiä yhteensä noin 40 osatoimialalla. Asukkaita entisen Kortesjärven kunnan alueella on n. 2 300.


Antintuvan Lomamökit ovat aloittaneet mökkivuokraus toiminnan kesällä 2002. Niemenmökki on 1994 vuonna valmistunut höylähirsimökki ja Saarenmökki on keväällä 2003 valmistunut pyöröhirsimökki. Mökit ovat maatilan liitännäiselinkeinona. Pääelinkeino on lehmät ja maidontuotanto peruskorjatussa makuuparsipihatossa. Taloa isännöi kahdeksannen sukupolven kuudes isäntä, Markku Palojärvi.


Isonvihan aikaan 1715 tämän paikan nimi oli Viinikainen ja järvi oli nimeltään Viinikanjärvi. Rannassa oli vaja, jossa säilytettiin tervatynnyreitä. Joku oli käynyt sytyttämässä vajan palamaan. Tynnyrien vieriessä järveen, järvi liekehti ja oli sen jälkeen Palojärvi nimeltään.


Kaukaisimmat sukututkimukset vievät 1755 vuonna syntyneeseen Jaakko, Erkinpoika Lillstrang/Nygordiin, Vimpeliläiseen maanviljelijään. Jaakko, Jaakonpoika Lillstrag syntyi 1784 Vimpelissä. Hän oli herrastuomari ja lautamies. Antti Jaakonpoika Lillstrang/Palojärvi syntyi 1809 Vimpelissä. Talollinen Antti muutti perheineen Palojärvelle vuonna 1852.


Tasan sadan vuoden kuluttua syntyi Markku, kantatilan kuudes isäntä. Antintuvan toinen isäntä oli Matti Antinpoika Lillstrang. Hän syntyi 1834 Vimpelissä ja oli 18-vuotias muuttaessaan Palojärvelle. Matti oli rakennusmies ja osallistui aktiivisesti kunnallisiin tehtäviin. Palojärven kantatilan talon rakentajat olivat Antin pojat Matti ja Aleksanteri.


Palojärven asuintalo rakennettiin vuosina 1874-1875. Vimpelistä saakka oli rakennusmiehiä apuna. Talo on aikanaan tehty kokonaan kirvestyönä. Rakentamisessa käytettiin sen ajan työkaluja, sahaa ei vielä silloin ollut käytössä. Vuoraus- ym. laudat haettiin Purmosta, jonne tukit niitä varten ensiksi uitettiin Palojärvestä Purmon jokea pitkin. Uitto tapahtui kevään aikaan. Talossa oli ulkoseinät ja kellarikerros. Kerrotaan että Matti käveli kurkihirttä pitkin, eli talossa ei ollut heti välipohjia. Taloa rakennettiin kahden vuoden ajan.


Kolmas Antintuvan isäntä oli Antti, Matinpoika Palojärvi säädyltään talollinen. Hän syntyi Palojärvellä vuonna 1862. Neljäs isäntä oli Juho Jalmari, Antinpoika. Jalmari syntyi 1894, hän oli viides lapsi yhdeksästä sisaruksesta. 1904 syntyneen Antti Arvidin kanssa Jalmarilla oli puolet tilan isännyydestä. Myöhemmin Jalmari hakkasi metsää niin paljon, että sai Arvidin osuuden maksettua. Jalmarilla oli viisi lasta. Onni Armas syntyi heinäkuussa 1921 ja kuoli samana vuonna marraskuussa.


Toivo Anttoni syntyi vuonna 1922. Arvi Johannes (Hannes kutsumanimeltä) syntyi kolme vuotta myöhemmin. Veljekset isännöivät Antintupaa ensin yhdessä. Myöhemmin Anttoni osti Hanneksen osuuden. Hannes muutti Korvelle isännäksi. Perheessä oli kolmaskin poika, 1932 syntynyt Matias Nestori. Matias on tehnyt elämäntyönsä poliisivoimissa. Sisarusparven tytöt ovat 1927 syntynyt Laimi Sofia ja 1934 syntynyt Leila Maria.


Vuosien varrella on useaan otteeseen keitetty maalia ja tupaa maalattu. Pärekatto muuttui tiilikatoksi ja keväällä 1998 mustaksi peltikatoksi. Viimeisin maalaus ja leveämpi laudoitus ulkokuoreen on tehty vuonna 1989.


Matin ja Aleksanterin sukujen elämä jatkuu Palojärven rannalla. Ehkä perheen viidestä lapsesta yksi jatkaa historiaa seitsemäntenä isäntänä. Yhdeksäs sukupolvi on valmiina.


Edellä kerrotuista asioista kiitän Matias Nestoria, Toivo Anttonia sekä Laina Marjattaa. Laina on Anttonin puoliso ja Markun äiti.

Lomailua

Lähiympäristöstä löydät katsel-tavaa ja tekemistä ympäri vuoden. Meillä voit nähdä lehmät ja vasikat omassa parsi- pihatossa. Mökit soveltuvat pienempiin kokous- ja kurssi-tilaisuuksiin, saunailtoihin sekä juhlien pitopaikaksi.

Aamupala

Rauhalliseen ja kiireettömään aamuhetkeen on saatavilla eväskori, joka sisältää valmiin aamupalan. Keität vain kahvin ja katat pöydän.

Eväskorissa on kotona leivotun leivän tuoksu ja leipäjuustoa maistiaisiksi.

Mökkiasuminen

Sininen Niemenmökki on 2004 peruskorjattu höylähirsimökki. Vihreä Saaremökki on 2003 valmistunut pyöröhirsimökki. Mökit ovat talviasuttavia ja niitä vuokrataan kaikkina vuoden-aikoina. Mökit sijaitsevat rauhallisessa ympäristössä ja molemmissa on oma ranta.